Gisterenmiddag reed ik na het geven van een training naar huis. In de auto hoorde ik een bericht dat hbo docenten een bonus krijgen van 880 euro voor het mogelijk maken van het onderwijs. Een blijk van waardering. Ik dacht dat ik dit niet goed gehoord zou hebben. Misschien omdat ik met mijn hoofd bij het verkeer was.

Thuisgekomen zag ik bij het openen van de nos app dat het inderdaad waar was. Een bonus voor het blijven werken in tijden van corona. Voor het mogelijk blijven maken van het onderwijs.

Ik verbaas me hierover. Niet omdat ik deze mensen de bonus niet gun. Maar hoe zit het met alle andere Nederlanders die tijdens deze vreemde tijden ‘gewoon’, of juist ‘ongewoon’ hun werk blijven doen. Docenten in het mbo en docenten in het basis onderwijs hebben ook doorgewerkt. Net als supermarktmedewerkers, transportmedewerkers en al die andere beroepen.

Is het niet zo dat we allemaal ons steentje bijdragen aan deze maatschappij? Dat we allemaal een belangrijke rol vervullen in het draaiende houden ervan.

Het gaat mij niet zozeer om het geld dat deze mensen krijgen. Ik verbaas me er alleen over dat deze beroepsgroep wèl een bonus krijgt en het blijkbaar voor anderen normaal is om door te werken zonder wat voor waardering dan ook. Of, zoals de zorgmedewerkers met waardering in de vorm van een applaus. En dat terwijl er anderen noodgedwongen thuis zitten, zonder inkomen. Het voelt niet fijn.

Is het niet een idee om onze waardering voor elkaar elke dag te laten blijken door elkaar respectvol en vriendelijk te behandelen?

https://nos.nl/artikel/2335166-loonsverhoging-en-eenmalig-880-euro-voor-leraren-hbo-als-blijk-van-waardering.html